Relacja z  warsztatów organizowanych w ramach projektu nr FMP – 2014 – 019 pn.: „Pod srebrną różą – transgraniczne spotkania na 50 z plusem” dofinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz budżetu państwa (Fundusz Małych Projektów INTERREG IV A Euroregionu Pomerania).

14 lutego odbyło się już 5 spotkanie w ramach projektu „Pod srebrną różą – transgraniczne spotkania na 50 z plusem”, organizowane w Międzygminnym Zakładzie Aktywności Zawodowej w Dobrej. Uczestnicy z gmin Dobra i Blankensee wzięli udział w warsztatach florystycznych, carvingowych, gotowania oraz w zajęciach rehabilitacyjno-ruchowych.

Na warsztatach prowadzonych przez Mirę Kwaśniewską panie przygotowywały kolejne srebrne róże - logo projektu, które zostaną podarowane wszystkim uczestnikom na zakończenie zajęć.

 

  • dsc02319

 

Kolejna pracą wykonaną przez mieszkanki gmin Dobra i Blankensee były walentynki z drewnianych elementów i kolorowych drucików florystycznych. Przy realizacji tego zadania panie wykazały się dużą pomysłowością. Po zakończeniu prac każda z uczestniczek obdarowała walentynką wylosowaną przez siebie osobę.

 

  • dsc02317
  • dsc02323
  • dsc02324
  • dsc02326
  • dsc02359
  • dsc02362

 

Podczas sobotnich warsztatów panie przygotowały również poidełka dla ptaków z drutu i metalowej siatki. Prace te zostaną wykorzystane podczas aranżacji florystycznych i ogrodowych w ramach czerwcowego „Festiwalu Róż”.

 

  • dsc02337
  • dsc02338
  • dsc02339
  • dsc02340
  • dsc02346
  • dsc02358

 


Czwartą pracą wykonaną przez uczestniczki podczas zajęć była biżuteria ze sznurka, ozdobiona serduszkiem-walentynką od Miry Kwaśniewskiej.

 

  • dsc02344
  • dsc02345
  • dsc02363
  • dsc02364
  • dsc02366
  • dsc02367

 


14 lutego warsztaty gotowania rozpoczęła druga grupa mieszkańców gmin Dobra i Blankensee.  Uczestników zajęć Adam Faliński przywitał wspaniałym, walentynkowym tortem. A ponieważ sobota 14 lutego była jednocześnie ostatnią sobotą karnawału i przygotowaniem do tradycyjnego „śledzika”, to właśnie śledź był „gwiazdą” spotkania.

Uczestnicy, pod okiem szefa kuchni, przygotowali pięć potraw, wg autorskich przepisów Adama Falińskiego:
- śledzia na zielono,
- śledzia z ananasem,
- śledzia w żubrówce,
- roladki z zielonego śledzia w zalewie cytrynowej
oraz carpaccio ze śledzia na melonie.

Tradycyjnie już uczestnicy otrzymali „na wynos” zestawy przygotowanych przez siebie potraw.

 

  • dsc02368
  • dsc02370
  • dsc02372
  • dsc02373
  • dsc02379
  • dsc02381
  • dsc02383
  • dsc02397
  • dsc02399
  • dsc02415
  • dsc02421
  • dsc02426
  • dsc02429
  • dsc02433
  • dsc02443

 

W ostatnią sobotę odbyły się także warsztaty carvingowe. Na spotkaniu prowadzonym przez Alana Seenyen, polsko-niemiecka grupa przygotowała kwiaty z pora, małe kwiatki z marchewki, liście z bakłażana, łabędzie z jabłka, motyle z białej rzodkwi oraz buraka. Również na tych zajęciach nie zabrakło elementu walentynkowego. Uczestnicy przygotowali smaczne walentynki dla swoich bliskich wykonane z zielonych jabłek.

 

  • dsc02374
  • dsc02376
  • dsc02377
  • dsc02378
  • dsc02385
  • dsc02387
  • dsc02389
  • dsc02391
  • dsc02393
  • dsc02394
  • dsc02396
  • dsc02408
  • dsc02411
  • dsc02413
  • dsc02414
  • dsc02417
  • dsc02422
  • dsc02424
  • dsc02427
  • dsc02436
  • dsc02439
  • dsc02441
  • dsc02444
  • dsc02446

 


14 lutego mieszkańcy gmin Dobra i Blankensee zadbali również o swoją kondycję fizyczną, biorąc udział w zajęciach gimnastycznych, siłowych oraz rehabilitacyjnych, prowadzących przez Beatę Rydzewską i Edytę Fabisiak.

 

  • dsc02347
  • dsc02400
  • dsc02403

  • dsc02335
  • dsc02355
  • dsc02356

  • dsc02330
  • dsc02332
  • dsc02353

 

Na kolejne warsztaty zapraszamy 21 lutego 2015 r. do Zakładu Aktywności Zawodowej w Dobrej.

Izabela Dryjańska
Koordynator projektu