Relacja z  warsztatów organizowanych w ramach projektu nr FMP – 2014 – 019 pn.: „Pod srebrną różą – transgraniczne spotkania na 50 z plusem” dofinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz budżetu państwa (Fundusz Małych Projektów INTERREG IV A Euroregionu Pomerania).

7 lutego rozpoczęły się warsztaty florystyczne dla grupy drugiej realizowane w ramach polsko-niemieckiego projektu p.n.: „Pod srebrną różą – transgraniczne spotkania na 50 z plusem”. Tak jak w przypadku grupy pierwszej, uczestniczki z gmin Dobra i Blankensee przygotowały piękne róże kameliowe, oraz różyczki ze srebrnych drucików, które wszyscy uczestnicy otrzymają na zakończenie projektu.
Warsztaty prowadzone przez Mirę Kwaśniewską odbyły się w Międzygminnym Zakładzie Aktywności Zawodowej w Dobrej. Kolejne zajęcia zostaną zorganizowane 14 lutego.

 

  • dsc02187
  • dsc02188
  • dsc02190
  • dsc02192
  • dsc02194
  • dsc02202
  • dsc02205
  • dsc02208
  • dsc02234

 

Tego dnia zostały zorganizowane trzecie już warsztaty gotowania, poprowadzone przez szefa kuchni Międzygminnego Zakładu Aktywności Zawodowej w Dobrej, Adama Falińskiego.  Tematem sobotniego spotkania były przekąski. Polsko-niemiecka grupa przygotowała kanapki i tartinki z pastami, wędlinami i nabiałem oraz jajka faszerowane pastami z łososia i sera mascarpone, wędzonej makreli, pieczarek, wędlin.
Na zakończenie spotkania kucharze wzięli udział w degustacji przekąsek. Tartinkami zostali poczęstowani również uczestnicy, odbywających się równolegle, warsztatów carvingowych.
Część przygotowanych przekąsek seniorzy zabrali dla swoich bliskich. Kolejne zajęcia zostaną zorganizowane 14 lutego.

 

  • dsc02247
  • dsc02255
  • dsc02256
  • dsc02258
  • dsc02260
  • dsc02276
  • dsc02278
  • dsc02281
  • dsc02282
  • dsc02284
  • dsc02286
  • dsc02288
  • dsc02296
  • dsc02298
  • dsc02304
  • dsc02305
  • dsc02306
  • dsc02307

 

7 lutego odbyły się również warsztaty carvingowe. Na spotkaniu prowadzonym przez Alana Seenyen, na co dzień kucharza Trattorii Toscana, polsko-niemiecka grupa przygotowała małe kwiatki z marchewki, chryzantemy z kapusty pekińskiej, lilie z cebuli oraz rybki i raczki z marchewki. Na kolejne zajęcia zapraszamy 14 lutego.

 

  • dsc02249
  • dsc02250
  • dsc02251
  • dsc02253
  • dsc02269
  • dsc02272
  • dsc02275
  • dsc02289
  • dsc02291
  • dsc02299
  • dsc02300
  • dsc02302
  • dsc02308
  • dsc02310
  • dsc02313
  • dsc02314
  • dsc02315
  • dsc02316

 

W sobotę, seniorzy biorący udział w warsztatach, wzięli udział w  także zajęciach ruchowych prowadzonych przez rehabilitantów Międzygminnego Zakładu Aktywności Zawodowej w Dobrej – Beatę Rydzewską i Edytę Fabisiak.

W gimnastyce,

 

  • dsc02210
  • dsc02211
  • dsc02213
  • dsc02216
  • dsc02220
  • dsc02222
  • dsc02224
  • dsc02225
  • dsc02240

 

zajęciach na siłowni,

 

  • dsc02226
  • dsc02228
  • dsc02231
  • dsc02237
  • dsc02264
  • dsc02266

 

i zajęciach relaksacyjnych.

 

  • dsc02196
  • dsc02198
  • dsc02200
  • dsc02238
  • dsc02267
  • dsc02268


Wszystkie zajęcia zorganizowane 7 lutego były monitorowane przez przedstawiciela Euroregionu Pomerania, panią Monikę Działoszewską-Gizicką.

Izabela Dryjańska
Koordynator projektu