Relacja z warsztatów organizowanych w ramach projektu nr FMP – 2014 – 019 pn.: „Pod srebrną różą – transgraniczne spotkania na 50 z plusem” dofinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz budżetu państwa (Fundusz Małych Projektów INTERREG IV A Euroregionu Pomerania). |
Trzecie już warsztaty florystyczne, realizowane w ramach polsko-niemieckiego projektu p.n.: „Pod srebrną różą – transgraniczne spotkania na 50 z plusem”, zostały zorganizowane 31 stycznia w Międzygminnym Zakładzie Aktywności Zawodowej w Dobrej. Podczas zajęć prowadzonych przez Mirę Kwaśniewską uczestniczki przygotowywały róże ze srebrnych drucików, ogrodowe dekoracje z drutu florystycznego oraz konstrukcje z metalowej siatki.
Srebrne różyczki, stworzone na sobotnich zajęciach, zostaną wręczone uczestnikom projektu na spotkaniu podsumowującym, które odbędzie się 28 lutego b.r. Ogrodowe dekoracje, wykonane przez panie z drutów florystycznych, szkła i kamieni, zostały przekazane organizatorom zajęć. Będą one wykorzystane w aranżacji dekoracji florystycznych i ogrodów pokazowych, planowanych w ramach czerwcowego Festiwalu Róż.
Oryginalne donice ogrodowe wykonane z metalowej siatki, opatrunków z gipsem, mchu, roślin skalnych, panie stworzyły dla siebie. Również na te zajęcia uczestniczki przygotowały drobne przekąski i słodkie wypieki. Podsumowujące warsztaty dla pierwszej grupy florystycznej zostaną zorganizowane 28 lutego.
Warning: No images in specified directory. Please check the directory!
Debug: specified directory - https://www.dobraszczecinska.pl/site/images/2015/srebrna_roza/9
31 stycznia odbyły się także drugie warsztaty gotowania, poprowadzone przez szefa kuchni Międzygminnego Zakładu Aktywności Zawodowej w Dobrej. Tym razem polsko-niemiecka grupa przygotowała 6 dań wg przepisów Adama Falińskiego: gołąbki rybackie ze śledzia i dorsza w sosie pieczarkowym, naleśniki faszerowane dorszem, śledź na zielono, śledź w żurawinie, śledź z ananasem oraz tatar ze śledzia. Słodkie desery zapewniła jedna z mieszkanek Blankensee, która tego dnia obchodziła swoje urodziny.
Na zakończenie spotkania kucharze wzięli udział w degustacji gołąbków, naleśników i tatara. Śledzie na zielono, w żurawinie i z ananasem, które muszą postać kilkanaście godzin w lodówce dla nabrania smaku, zostały zapakowane „na wynos” dla uczestników zajęć.
Na kolejne warsztaty zapraszamy 7 lutego.
Warning: No images in specified directory. Please check the directory!
Debug: specified directory - https://www.dobraszczecinska.pl/site/images/2015/srebrna_roza/10
Tradycyjnie, seniorzy wzięli również udział w zajęciach rehabilitacyjno-ruchowych prowadzonych przez Beatę Rydzewską.
W gimnastyce,
Warning: No images in specified directory. Please check the directory!
Debug: specified directory - https://www.dobraszczecinska.pl/site/images/2015/srebrna_roza/6
zajęciach na siłowni,
Warning: No images in specified directory. Please check the directory!
Debug: specified directory - https://www.dobraszczecinska.pl/site/images/2015/srebrna_roza/8
i zajęciach relaksacyjnych.
Warning: No images in specified directory. Please check the directory!
Debug: specified directory - https://www.dobraszczecinska.pl/site/images/2015/srebrna_roza/7
Izabela Dryjańska
Koordynator projektu