Relacja z  warsztatów organizowanych w ramach projektu nr FMP – 2014 – 019 pn.: „Pod srebrną różą – transgraniczne spotkania na 50 z plusem” dofinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz budżetu państwa (Fundusz Małych Projektów INTERREG IV A Euroregionu Pomerania).

21 lutego odbyły się kolejne warsztaty realizowane w ramach projektu „Pod srebrną różą – transgraniczne spotkania na 50 z plusem”, organizowane w Międzygminnym Zakładzie Aktywności Zawodowej w Dobrej.
Na warsztatach prowadzonych przez Mirę Kwaśniewską panie przygotowywały zawieszane na łańcuszkach karmniki dla ptaszków. Prace były wykonane z drutu florystycznego i szkła przy użyciu dwóch technik łączenia materiałów: skręcania oraz wyplatania. Powstałe prace posłużą jako karmniki, będąc jednocześnie piękną ozdobą ogrodu uczestniczek warsztatów.

 

  • dsc02449
  • dsc02451
  • dsc02452
  • dsc02453
  • dsc02454
  • dsc02455
  • dsc02457
  • dsc02458
  • dsc02459
  • dsc02461
  • dsc02462
  • dsc02463
  • dsc02464
  • dsc02465
  • dsc02466
  • dsc02476
  • dsc02477
  • dsc02479


W sobotę odbyły się także warsztaty gotowania prowadzone przez Adama Falińskiego. Polsko-niemiecka grupa, pod okiem szefa kuchni, przygotowała sześć potraw, wg autorskich przepisów Adama Falińskiego:
- kotleciki mielone z leszcza z dodatkiem boczku wędzonego,
- kotleciki mielone z leszcza z dodatkiem boczku świeżego,
- mini talarki z łososia wędzonego,
- tartinki z pastami,
- jajka faszerowane mix: z pieczarkami, łososiem wędzonym, makrelą wędzoną.

 

  • dsc02489
  • dsc02490
  • dsc02491
  • dsc02492
  • dsc02497
  • dsc02499
  • dsc02501
  • dsc02502
  • dsc02504
  • dsc02505
  • dsc02506
  • dsc02507
  • dsc02509
  • dsc02511
  • dsc02512
  • dsc02524
  • dsc02525
  • dsc02526
  • dsc02527
  • dsc02535
  • dsc02536
  • dsc02537
  • dsc02543
  • dsc02544

 

21 lutego odbyły się również warsztaty carvingowe. Na spotkaniu prowadzonym przez Alana Seenyen, uczestniczki przygotowały piękne rzeźby z owoców i warzyw: lilie wodne z cebuli, jajka faberge z melona oraz róże w arbuzie.

  • dsc02483
  • dsc02484
  • dsc02493
  • dsc02494
  • dsc02495
  • dsc02514
  • dsc02515
  • dsc02516
  • dsc02517
  • dsc02518
  • dsc02520
  • dsc02521
  • dsc02522
  • dsc02523
  • dsc02528
  • dsc02530
  • dsc02531
  • dsc02532
  • dsc02533
  • dsc02534
  • dsc02538
  • dsc02541
  • dsc02542
  • dsc02544

 

Tradycyjnie, uczestnicy wszystkich warsztatów wzięli udział w zajęciach gimnastycznych, siłowych oraz rehabilitacyjnych, prowadzących przez Beatę Rydzewską i Edytę Fabisiak.  

  • dsc02467
  • dsc02468
  • dsc02470
  • dsc02471
  • dsc02472
  • dsc02473
  • dsc02485
  • dsc02486
  • dsc02487

 

Na kolejne warsztaty zapraszamy 27 i 28 lutego 2015 r. do Zakładu Aktywności Zawodowej w Dobrej.

Izabela Dryjańska
Koordynator projektu