W sobotę w Klubie w Dołujach odbył  się pierwszy Kiermasz Smaków 2015 „KOŚCINO – DOŁUJE SMACZNIE GOTUJE”.  Pomysłodawcą  wydarzenia był Radny Gminy Dobra Jarosław Reszta, organizatorem: Stowarzyszenie Dołuje – Kościno, sołtys Jowita Woziwodzka, Rada Sołecka oraz wspomniany wcześniej Radny Gminy.

Założeniem Kiermaszu Smaków była międzypokoleniowa i „międzywiejska” i „międzysmakowa” integracja mieszkańców. Można było pochwalić się swoim daniem, podzielić się przepisem, zdobyć uznanie i oddać się rozkosznej konsumpcji domowych pyszności. Zbiórka funduszy zebranych podczas degustacji  w formie darowizny zorganizowana była z myślą o Balu Seniora, który ma się odbyć 25 kwietnia 2015.

Punktualnie o godzinie 12.00 na stołach pojawiły się przysmaki, wystawione przez mieszkańców sołectwa Dołuje. Były : domowe chleby na zakwasie, wędzone wędliny, kiełbasy i ryby, ogórki małosolne, smalec, pierogi ruskie, pierogi wegetariańskie, tatar z wołowiny, tatar z łososia, bigos, cieciorka, pasztet drobiowy, baba ziemniaczana, zupa pieczarkowa, carpaccio z łososia, śledziki z cynamonem, śledzie w occie, i śledzie w oleju, biała kiełbaska z domowym chrzanem, wino domowe z własnych winogron, nalewka z pigwy, konfitura brzoskwiniowa, ciasteczka owsiane, rogaliki,  sernik z bezą i  tort bezowy gigant. Nie sposób oddać tu nawet cząstkowych wrażeń kolorystycznych, zapachowych, estetycznych i smakowych, gdyż ich bogactwo było powalające. To był raj dla kubków smakowych.

Przez dwie godziny można było za symboliczną złotówkę skosztować wszystkiego na co przyszła ochota, na słono, słodko, gorzko, kwaśno, ostro,  a nawet  orientalnie. Goście odwiedzili nas tłumnie, przyszły  rodziny z dziećmi, osoby starsze i młodzież, mieszkańcy Dołuj i Kościna, ludność miejscowa i pozamiejscowa, przyjaciele i znajomi. Wszyscy byli zadowoleni i syci. Można było wyłudzić przepisy od autorów dań. Można było pogawędzić i wyrażać pochwały pod adresem dań konkurencji. W konkurencji na najszybciej skonsumowane danie rywalizowałyby : genialny pod względem smakowym i estetycznym tort bezowy Kamilli Podkalickiej, który zniknął ze stołu w kwadrans i przepyszny pasztet drobiowy Pani Danuty Balcer. Każda potrawa miała swój numerek, po to, by degustatorzy mogli zagłosować na danie, które ich zdaniem było najsmaczniejsze. Moim typem były wyśmienite ogórki małosolne Pani Czesi Ankudowicz i doskonała cieciorka w curry Andrzeja Wajdy. Nasz Kiermasz odwiedził Pan Grzegorz Świstak - redaktor naczelny Tygodnika Polickiego – który obiecał napisać artykuł o naszym wydarzeniu. Gościem Kiermaszu był też Pan Jarosław Galiśkiewicz właściciel firmy Carvingal, która szkoli nasze panie w carvingu, czyli  ozdobnym rzeźbieniu owoców i warzyw, i który przygotował specjalnie na ten dzień piękne dekoracje na nasze stoły.

O godzinie 14.00 ogłoszono wyniki konkursu, na które niecierpliwie czekali wszyscy zgromadzeni uczestnicy Kiermaszu Smaków. I tak :  III miejsce zdobył Michał Woziwodzki za popisowego tatara z łososia, II miejsce zdobyła Ewa Białoskórska za fantastyczne pierogi ruskie. I miejsce, elegancką statuetkę oraz tytuł „Złotego Kulinara 2015” zdobyła silna grupa pod nazwą „Rysiowa Team” za  przeróżne potrawy, których nie jestem w stanie wymienić, wiem tylko, że było ich dużo i były doskonałe, a kucharze przystojni i dobrze zorganizowani. Nagrody ufundowali : firma Selfa  ze Szczecina oraz  agencja reklamowa MDA Promotion. Autorką logo „Złotego Kulinara” jest nasza sąsiadka Dorota Czechowska (MDA Promotion).

Zamierzamy powtórzyć Kiermasz Smaków w przyszłym roku, gdyż odniósł on wielki sukces. Taki event to nie tylko pokaz i respekt dla nieprzeciętnych zdolności kulinarnych, to wspaniała atmosfera i świadomość wspólnego celu. Dziękujemy wystawcom, dziękujemy odwiedzającym. Na poparcie moich słów przytoczę zasłyszane podczas kiermaszu pytanie retoryczne jednego z naszych gości „Dlaczego przyszedłem tak późno ???”

Tekst: Jowita Woziwodzka

Zachęcamy do zapoznania się z relacją z wydarzenia, która dostępna jest na Facebooku